De la muncă la pasiune și entuziasm

Azi, am ales să îmi deschid sufletul în fața voastră și să vă povestesc puțin despre mine și munca mea. Mai exact, despre cum ajungi să simți entuziasm atunci când munca este făcută din plăcere și cu iubire, ajungând să se îmbine cu pasiunile tale și să simți o adevărată bucurie în a lucra.

Adevărul este că mi-a plăcut mereu să lucrez și chiar mergeam cu bucurie la serviciu. Însă viața a avut alte planuri pentru mine, astfel că, la primul loc de muncă pe care l-am avut – și pe care l-am obținut după un an de căutări și interviuri, am fost nevoită să renunț după ce am rămas însărcinată.

Multe lucruri s-au schimbat pentru mine după ce am născut. Astfel, chiar să fi vrut să mă întorc la vechiul job sau dacă ei mi-ar fi oferit această posibilitate, nu mai puteam. Indiferent de ce aș fi crezut în urmă cu nouă ani, acum am certitudinea că nimic în viață nu este întâmplător.

Astfel, Planetele s-au aliniat în așa fel încât, pe când fiica mea se apropia de doi ani, iar eu mă apropiam de momentul în care se încheia concediul de îngrijire a copilului, am decis să îmi caut job de acasă. Asta se întâmpla prin primăvara-vara anului 2013. După îndelungi căutări, am reușit să găsesc primele proiecte de freelancing, în domeniul content writing-ului.

Când Universul știe mai bine

La serviciul pe care l-am avut înainte să nasc lucram ca operator introducere date. Astfel, singurul domeniu în care îmi căutam joburi de freelancing era acesta. Dar oricât aplicam la proiecte, nu reușeam să primesc vreunul. Într-o zi, o vecină – și prietenă – mi-a zis să încerc să caut în content writing, și ea căutase și chiar obținuse câteva proiecte.

Prima mea reacție a fost: „Cum să fiu scriitoare de conținut? Eu nu știu să scriu!”. Bine, nu mă refeream că nu știu că aș fi fost analfabetă, dar nu consideram că m-aș descurca să scriu articole. Contrar a ceea ce au crezut multe persoane de-a lungul timpului, nu am urmat Facultatea de Litere, ci pe cea de Relații Internaționale și Studii Europene.

Însă, neavând nimic de pierdut, mi-am zis să dau o șansă și căutării în acest domeniu. Și, ce să vezi? La doar câteva zile, am și primit un proiect pentru scriere de articole. Iar pe măsură ce scriam tot mai multe articole, am descoperit nu doar că mă descurcam mult mai bine decât am sperat, ci chiar că îmi și plăcea ceea ce făceam.

Când serviciul devine muncă îmbinată cu pasiune, totul este presărat de entuziasm

Pe măsură ce fiica mea creștea, mi-am redescoperit și iubirea pentru lectură. Am început să citesc tot mai mult, am descoperit autorii români contemporani, de a căror scriere m-am îndrăgostit (nu a tuturor, dar ați prins ideea) și, astfel, am decis să devin și blogger. Astfel, în 2016 am făcut primul meu blog, care inițial era blog de carte, pe subdomeniu. Iar acum, dacă mă urmăriți, probabil știți că am nu mai puțin de patru bloguri/site-uri: Rândurile Evei, Evatopia, Viața de blogger și Eva Anca Hamza.

Citind tot mai mult și descoperind că îmi place să scriu și să citesc, am ajuns să afirm că mi-ar plăcea să pot fi plătită să citesc. Iar cum Universul are modul său fascinant în care ne împlinește dorințele, prin 2017 am început să lucrez ca editor/corector.

Cum apropiații au văzut că muncesc cu iubire, că am reușit să îmbin serviciul cu pasiunea, au început să mă întrebe tot mai des când voi scrie și eu o carte. Din nou, prima mea reacție a fost: „Eu nu pot scrie o carte! Nu am idee și imaginație!”. Însă Universul mi-a adus-o în cale pe Mirela-Carmen Stancu și prețioasele ei cursuri pentru scriitori. După ce am urmat cursurile ei, m-a convins în toamna anului 2021 să mă înrolez în programul „90 de zile pentru cartea ta”, care s-a desfășurat pe platforma Academia Nonfiction.

În cadrul proiectului, am reușit să scriu prima mea carte, „Alzheimer. Scurtă perspectivă asupra unuia dintre cele mai mari mistere ale creierului”, care va fi lansată la Editura QUARTO pe… 13 aprilie 2022!

De la serviciu făcut cu iubire la zile pline de entuziasm e doar un pas

Și iată cum Universul s-a asigurat că voi ști ce înseamnă să muncești cu plăcere și dăruire, iar roadele muncii tale să vină sub forma zilelor pline de entuziasm și bucurie! De când am trimis cartea la Editură, mă simt cuprinsă în permanență de entuziasm. Recunosc, atâta entuziasm și încântare n-am simțit niciodată, pe așa termen lung.

Pentru mine, experiența mea este dovada clară că Universul răspunde dorințelor noastre, atunci când ne găsim calea și când punem iubire și pasiune în tot ceea ce facem. Am spus de multe ori și susțin în continuare că pentru mine munca nu este obositoare, nu este corvoadă ci, dimpotrivă, este pasiune și plăcere.

Iar ca bonus pe lângă munca mea, Universul mi-a mai dat ceva: oameni minunați în jur, oameni iubitori și sensibili, devotați, pasionați la rândul lor de munca pe care o fac și dornici să își lase amprenta asupra lumii. Două dintre persoanele minunate pe care le-am cunoscut online sunt Mirela-Carmen Stancu, alături de care sunt recunoscătoare să lucrez și care mi-a fost Muză de ani de zile, și Mădălina Orian, pe care am avut bucuria să o cunosc și offline.

Articolul a apărut în cadrul acțiunii „Cuvintele de luni” din grupul Viața de blogger. Cuvintele pentru această săptămână au fost: serviciu, iubire, entuziasm

Vă invit să citiți și celelalte articole participante la acțiunea „Cuvintele de luni”:

Mădălina Orian – Entuziasmul