3 greșeli pe care le faci față de tine când lucrezi ca Asistent Virtual
Îți dorești să lucrezi de acasă, să fii propriul tău șef sau să dispui de flexibilitate. Alegi să devii Asistent Virtual, întrucât acest job este ceea ce ți-ai dorit și ce ți se potrivește. Și este, într-adevăr, o muncă minunată, o alegere foarte bună, care îți poate oferi tot ceea ce ai nevoie: flexibilitate, confort, libertate. Însă, totodată, când lucrezi ca Asistent Virtual, sunt numeroase greșeli pe care le poți face. Azi nu îți vorbesc despre greșelile care pot apărea în munca pe care o faci, ci despre acelea pe care le faci față de tine.
1. Accepți orice client sau proiect
Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care poți fi tentat să le faci în calitate de Asistent Virtual este să accepți orice client sau proiect. Ești plătit în funcție de cât lucrezi, astfel că este de înțeles să îți dorești să ai cât mai multe proiecte. Totuși, este important să înțelegi că nu toți clienții sau toate proiectele ți se potrivesc. În plus, este bine să știi când ai suficienți clienți, pentru că dacă ajungi să lucrezi în prea multe proiecte în același timp, calitatea serviciilor tale ar putea scădea, fapt ce ar duce la pierderea clienților pe care îi ai.
Să refuzi clienți este ca și cum ai refuza bani în plus, însă odată ce conștientizezi că doar unele proiecte ți se potrivesc și că doar unii clienți sunt pe aceeași lungime de undă cu tine, înveți să îți recunoști valoarea și să pui preț pe serviciile tale, vei descoperi că este perfect în regulă să accepți doar clienții și proiectele de care știi sigur că te poți ocupa așa cum trebuie.
Această greșeală am făcut-o și eu, ani de zile chiar, până am realizat că îmi făceam rău mie. Odată ce am învățat să îmi aleg clienții, să refuz atunci când simt sau să pun capăt unei colaborări care simțeam că nu mă mai împlinește sau îmi depășește capacitățile, am reușit să fiu mai bine. Și nu doar că nu am pierdut bani făcând asta, ci chiar am ajuns să câștig mai mult alegându-mi cu atenție clienții.
2. Lucrezi pe gratis
Din dorința de a ajuta o persoană apropiată, ai putea avea tendința de a-ți oferi serviciile pe gratis, lucru total greșit. Timpul tău valorează bani, la fel și resursele pe care le folosești. Dar nu despre asta îți voi vorbi. Există diverși clienți care pretind servicii pe gratis, sub formă de test, pentru a vedea dacă le poți îndeplini cerințele. Este firesc să ai un portofoliu și recomandări de la clienți pentru care lucrezi sau ai lucrat. Acestea pot fi folosite pentru a dovedi abilitățile și experiența ta.
Însă, atunci când un potențial client îți cere să prestezi servicii gratuit, pentru a vedea dacă te potrivești, este un mare „NU!”. Orice proiect pentru care lucrezi, în care investești timp și efort, trebuie plătit. Chiar dacă este pentru prieteni ori familie sau pentru un potențial client la care ai fost recomandat de către cineva. Evită să cazi în capcana serviciilor oferite gratuit pentru a atrage clienții. Oricum, posibilitatea ca respectivul client să spună că nu te potrivești așteptărilor sale sunt foarte mari și este probabil să facă la fel cu multe alte persoane, din dorința de a evita să plătească.
3. Nu investești în afacerea ta ca Asistent Virtual
Știu, o să îmi spui că lucrezi ca Asistent Virtual, deci asta este afacerea ta. Sunt de acord cu tine, chiar este o afacere și ești, cum se spune, propriul tău șef, deși tot pentru clienți lucrezi. Dar pentru tine ce faci? Dacă, de exemplu, mâine ai „pierde” doi clienți, ai mai câștiga suficient încât să fii mulțumit? Poate o să spui că da, pentru că mai ai alți cinci pentru care lucrezi. Însă adevărul este că trebuie să te ocupi de tine și de afacerea ta, în primul rând.
Amintește-ți care sunt motivele pentru care ți-ai dorit de la bun început să lucrezi ca Asistent Virtual. Ți-ai dorit libertate personală și financiară? Siguranță financiară? Ai visat la un program flexibil și la timp petrecut cu familia? Oricare ar fi motivația ta, primul lucru în care este necesar să investești timp și efort este propria ta afacere. Este important să fii prezent, să te faci cunoscut, să interacționezi și să îți dezvolți afacerea, astfel încât, în situații de nevoie, să poți avea clienți noi.
Și eu credeam că trebuie să lucrez doar pentru clienți și atât, pentru că „de acolo îmi vin banii”. Da, corect, însă banii aceia se pot opri oricând din a mai veni, dintr-un motiv sau altul, iar eu trebuie să fiu pregătită pentru orice situații de acest gen și să pot avea soluții de rezervă în caz că așa ceva s-ar întâmpla. Și la fel îți recomand și ție!
Concluzie
Să lucrezi ca asistent virtual este minunat și este ceea ce tind tot mai multe persoane să facă, datorită avantajelor pe care acest job le oferă. Însă, oricâte abilități și experiență ai avea, există câteva greșeli pe care poți tinde să le faci. Evită să greșești față de tine, întrucât chiar și aceste aparent mici greșeli îți pot afecta munca și perspectiva de viitor în ceea ce privește viața ta profesională.